Вашата оценка 4.01 от 14 гласа

о-в Закинтос

Информация за Закинтос

Името на остров Закинтос се появява в митовете и легендите още от праисторически времена. В „Илиада" на Омир се споменава, че името на острова е взето от сина на легендарния цар на Фригия - Дарданос. Закинтос се смята за колонизатор на острова, според легендите той е построил акропол, на чието място днес се намира Веницианският замък Псофида. Закинтос е третият по големина от Йонийските острови. Площта му е 410 кв. км, а бреговата му линия е с дължина 123 км. Релефът на острова е разнообразен – има плодородни равнини на югоизток, които преминават плавно в спокойни и златни пясъци. Западната му част е планинска.

Столицата на острова носи същото име - Закинтос, неофициално местните я наричат Хора. Населението е около 35 000 души. Закинтос е най- предпочитаното място в Средиземноморието за живот и създаване на потомство на голямата морска костенурка с латинското име Caretta Caretta.

Островът е популярна туристическа дестинация, особено сред британците и германците. Закинтос или Занте е най-южно разположеният от групата на Йонийските острови - трети след Кефалония и Корфу. Често е наричан “Цветето на изтока”. От векове Занте е известен с красивата си природа и неслучайно най-почитани богове тук са били Афродита, Артемис и Дионис , свързани с красотата, светлината, лова, природата и забавлението.
Формата на острова е триъгълна. Почти цялата западна част е заета от високи перпендикулярни скали, докато южната и източната част са разнообразени от красиви заливи и пясъчни плажове, най-известните от които е Лаганас. Най-високата точка на острова се намира в планината Врахионас – 756 м. Въпреки липсата на изворни води и плодородни почви, слънцето в съчетание с обилните валежи поддържат острова зелен.

 

Костенурките от вида Caretta Caretta

Най-голямата атракция са костенурките от вида Caretta Caretta. Те достигат до 80 кг и дължина от 1 м. Въпреки големите си размери, костенурките са напълно безопасни за човека. В продължение на хиляди години костенурките идват на острова през март, снасят своите яйца през май, като всяка женска може да снесе до 120 яйца. От тях след 40 или 60 дни се излюпват малки костенурки, които за да оцелеят трябва да достигнат до морето. За съжаление много малко успяват, а едва една от хиляда достига до пълна зрялост.


Плажът Навагио

Плажът Навагио е другата известна атракция. Твърди се, че корабокруширалия кораб е пренасял цигари и се е разбил в залива Спирили, който бил недостъпен за хората. Екипажът на кораба оцелял. За първи път е заснет през 1980г. Гледката към плажа е оценена като една от най-красивите, като заема четвърто място в световните класации.


Карта на Закинтос
карта на Закинтос


Видео за Закинтос